Îngrijiți-vă grădina folosind Calendarul Lunar

80

Ati auzit de asa numitul Calendar Lunar ? Cum poate fi oare de folos pentru gradinarit? Multi gradinari ne garanteaza o recolta mai buna daca respectam Calendarul Lunar. Calendarul Lunar ofera sfaturi despre ce se face in gradina in functie de pozitia Lunii in semne zodiacale. Mareele dovedesc deja ca Luna are impact asupra Pamantului. La reflux apa se indeparteaza de coasta si se formeaza mareea. Luna determina de asemenea puterea mareei. Mareele sunt mai puternice atunci cand este Luna Plina sau Luna Noua decat atunci cand este Primul Patrar sau Ultimul Patrar.

Faze prin care trece Luna

Cresterea si descresterea Lunii pot fi atribuite diferitelor faze prin care trece. Cauza acestor faze o reprezinta rotatia Lunii in jurul Pamantului. Aceasta rotatie sta la baza Lunii Pline, a Lunii Noi si a si dureaza 29,5 zile. Cand vine vorba despre gradinarit, cresterea Lunii poate fi asemanata cu atractia Pamantului. Seva plantelor este atrasa de Luna si ajunge in partea superioara a plantei. Aceasta faza este propice recoltarii fructelor.

Cand vine vorba despre faza descrescatoare a Lunii, va puteti imagina ca pamantul inhaleaza. Apa si substantele nutritive sunt absorbite catre partea inferioara a plantei. Acesta este momentul potrivit pentru recoltarea cartofilor, ridichiilor si cepii – deci pentru recoltarea legumelor radacinoase. Rarirea este de asemenea recomandata in aceasta faza a Lunii deoarece plantele pierd mai putina seva.

Timpul dinainte ca luna sa atinga cel mai mic nivel este potrivit pentru ingrijirea gazonului. Buruienile pot fi smulse mai usor si gazonul poate fi cosit. Atat buruienile cat si gazonul vor creste mai incet datorita acestei faze.

Există patru tipuri de zile caracteristice anului calendaristic în funcţie de lună

Zilele Fructelor, când luna se află în constelaţia Leului, Berbecului şi Săgetătorului. Sunt favorizate lucrările agricole asupra pomilor fructiferi, tomatelor şi tuturor plantelor care produc fructe.

Zilele Frunzelor, când luna este în constelaţia Scorpionului, Peşti şi Rac şi sunt favorizate lucrările de plante verzi cum sunt: salata, varza, plante aromatice, verdeţuri etc

Zilele Florilor, când luna se află în constelaţia Vărsătorului, Gemeni şi Balanţă. Sunt zile favorabile lucrărilor la plantele decorative cu flori.

Zilele Rădăcinoaselor, când luna este în constelaţia Fecioarei, Capricornului şi Taurului. Sunt favorizate lucrile la plantele rădăcinoase: morcov, ţelină, cartofi, ridichii, etc.

Dacă nu ştiţi să interpretaţi o hartă astronomică, puteţi găsi uşor pe internet un calendar cu fazele Lunii pntru fiecare lună din an. Pana in prezent nu exista dovezi stiintifice conform carora gradinaritul in functie de fazele Lunii asigura o recolta mai buna. Dar, de ce nu incercati pentru a afla adevarul?