Reteta zilei – Dovleac insiropat cu nuca

182

Azi va oferim o reteta delicioasa, de inspiratie turceasca, un mod original de a interpreta dovleacul ca ingredient pentru desert. Este un dulce usor de facut, simplu si agreabil pentru o zi de toamna.

Ingrediente

1 kg pulpa de dovleac

250 gr zahar

1 cuisor

1 bucatica de 1 cm baton scortisoara

1 lingura suc de lamaie

nuca macinata (sau fistic macinat)

Mod de preparare

Dovleacul se taie bucati mici de aprox. 3-5 cm. Trebuie sa aveti 1 kg de pulpa taiata, pentru asta va ajung cam 2 felii dintr-un dovleac mai mare.

Se pun bucatile de dovleac intr-o o cratitasi se acopera cu zahar. Se pune capacul si se lasa sa stea la frigider pana a doua zi, amestecand de 2-3 ori. A doua zi, zaharul trebuie sa fie topit complet si dovleacul sa fie aproape acoperit de propriul suc. Puneti oala pe foc, adaugati sucul de lamaie, cuisoare si scortisoara. Aduceti la fierbere apoi dati focul la mic. Fierbeti timp de aprox 30 minute, fara sa amestecati in oala. Dupa acest timp verificati sa fie fiert dovleacul. Siropul trebuie sa fi scazut un pic.

Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasati dovleacul sa se raceasca in sirop. Dupa cateva ore veti vedea ca dovleacul a absorbit mult sirop si s-a inchis la culoare. Pastrati la frigider. Pentru servire, asezati bucatile de dovleac in farfurie (una cate una, cu grija sunt fragile) si turnati siropul peste ele (daca siropul vi se pare cam subtire puteti sa-l fierbeti 2-3 minute ca sa se reduca). Presarati cu nuca macinata doar in momentul servirii.