Reteta zilei- Dulceata de Ardei Iuti

149

Toamna este bogata in fructe si legume, iar conservele pentru iarna sunt acum o prioritate pentru gospodine.Un preparat pe cât de sofisticat, pe atât de simplu de realizat, dulceaţa de ardei iuţi este considerat sosul ideal pentru fripturi, rasoluri si alte preparate din carne.

Ingrediente:

1 kg ardei iuţi, de toate culorile

0,5 kg ardei capia mici, tot iuţi

3 linguri cu vârf de ghimbir, tocat julienne

1 kg zahăr cristal

1 l oţet alb de 9°

Mod de preparare:

Ardeii se spală şi se zvântă. Se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri. Se toacă mărunt la cuţit şi se pun într-un castron în aşteptare. Ghimbirul se toacă julienne şi se pune peste ardeii tocaţi. Într-o cratiţă smălţuită sau de inox, de 4-5 litri, pregătim siropul dintr-un kilogram de zahăr şi un litru oţet, pe care îl fierbem 20-25 minute, după care punem ardeiul tocat şi ghimbirul, amestecăm cu o lingură inoxidabilă, lăsăm să dea câteva clocote, închidem focul, acoperim cratiţa şi-o lăsăm să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

După trei ore, dăm drumul la aragaz şi fierbem dulceaţa descoperit, la foc domol, până se leagă. Asta ar veni cam 40-50 minute. Nu-i nevoie de încercare; nu se va întâmpla nimic cu ea; asta-i dulceaţă rezistentă. Când e gata, închidem focul şi o lăsăm să se răcească, după care o punem în borcane curate; le sigilăm, le etichetăm şi le depozităm în loc răcoros, întunecos şi uscat.

Dulceaţa de ardei iuţi este o companie excelentă pentru fripturi, rasoluri, tocături, garnituri şi multe alte preparate de soi. Ardeii se toacă la cuţit cât mai uniform; ei nu se dau nici prin maşina de tocat, nici la blender.