Reteta zilei – Macrou in sos tomat

82

Macroul este uşor de gătit, ingredientele sunt la îndemâna oricui şi e nevoie de circa 40 de minute pentru a-l pregăti. Macroul în sos tomat este săţios şi are un avantaj întâlnit la puţine mâncăruri: se poate pune la borcan, consumându-se oricând doreşte cel care l-a pregătit. Macroul în sos tomat este un preparat uşor de gătit chiar şi pentru amatori la gatit, fiind şi extrem de săţios prin conţinutul ridicat de nutrienţi pe care îi conţine peştele. Poate fi consumat în orice perioadă a anului, macroul putând fi cumpărat atât în stare proaspătă, cât şi congelat. Preparatul mai are un avantaj, timpul de pregătire fiind de doar 30-40 de minute, în funcţie de îndemânarea celui care îl găteşte, şi poate fi servit atât rece, cât şi imediat după ce a fost pregătit sau încălzit la cuptor.

Ingrediente pentru patru persoane:

-Macrou-cativa peşti potriviţi;

-Pastă de tomate-300 de grame;

-Vin-500 de mililitri;

-Ceapă-250 de grame;-Piper, sare, foi de dafin, după gust;

-Enibahar-un vârf de linguriţă;

-Ulei de floarea soarelui-150 de mililitri de ulei;

-Oţet-50 de mililitri;

-Zahăr-30 de grame;

-Făină-50 de grame.

Macroul trebuie prăjit câte 5 minute pe fiecare parte, fiind scos apoi pe o farfurie, unde prin putem aprecia dacă mai este necesar să îl mai supunem procesului termic. Tăiem apoi ceapa sub formă de rondele şi o înmuiem prin prăjire într-un alt vas cu ulei, peste care adăugăm pasta de tomate, vinul, oţetul, zahărul şi condimentele (piper, foi de dafin, enibahar).

Lăsăm acest amestec să se omogenizeze preţ de câteva minute, la nevoie putând adăuga o ceaşcă de apă. După ce sosul a dat în clocot, adăugăm peştele şi lăsăm preparatul să mai fiarbă maxim 10 minute. După ce închidem focul, îl lăsăm sub capac încă 10 minute, iar apoi îl putem servi.

Macroul în sos tomat se poate consuma cu o salată cu lămâie uşor acrişoară sau pur şi simplu cu ceapă. Dacă dorim să mâncăm şi a doua zi, vom pune macroul într-o cutie ermetică, putând fi servit la fel de bine şi rece, aşa cum aminteam anterior. Există şi varianta conservării macroului în sos tomat pe o perioadă mai lungă de timp (două-trei luni), peştele fiind introdus în borcane ce vor fi etanşeizate prin fierbere sau prin introducerea în cuptor pentru 15-20 de minute, la temperaturi de 90-100 de grade Celsius.