Examenul de rezidentiat – o incertitudine

130

Sorina Pintea, ministru al Educației în Guvernul Dăncilă, a anunţat că examenul de rezidenţiat pentru absolventii de Medicina, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educației nu există un ministru care să semneze cele șapte ordine necesare organizării probei.

Sorina Pintea a precizat că propunerea de amânare a probei „nu a fost o manevră politică” și, din punct de vedere legal, situația nu putea fi rezolvată.

Absolvenții de Medicină spun după amânarea examenului de rezidențiat că și-au pus „viețile pe pauză” în așteptarea veștilor. Sute de absolvenți încep să caute alte sisteme medicale din alte țări și să se reorienteze. Un absolvent al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, promoția 2019, Mihai Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că după 6 ani de studii constată că au fost fără folos, pentru că nu știe când sau dacă va putea susține examenul de rezidențiat.

Studentii spun ca risca sa nu poata incepe sa profeseze și problema cea mai mare este că nici nu știu când se va remedia această problemă. A fost o dată de 17 noiembrie, a fost amânată pentru 8 decembrie, dar nici aceasta nu este sigură. Iar absolventii de Medicina,dupa 6 ani de facultate, se afla in situatia de incertitudine si ingrijorare cu privire la cel mai important examen pentru profesia lor.

Lumea își dă seama de amploarea și impactul situației asupra absolvenților de Medicină, care, după 6 ani de studii și examene foarte multe, sunt obligați să deschidă în fiecare zi televizorul, să se uite dacă s-a mai anunțat ceva. Absolvenții facultăților de Medicină care urmează să susțină rezidențiatul merită o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice.