Programul prima casa deschis și pentru personalele cu dizabilități

43

Nu doar denumirea programului s-a schimbat ci și regulile acestora.

Noua denumire a programului Prima Casă este ,,O familie, o casă” iar acest nume îmbracă și reguli noi, mai multe beneficii pentru persoanele cu dizabilități.

Modificările programului reprezintă schimbul îndemnizațiilor in venituri eligibile, astfel persoanele cu dizabilități urmează sa aibă acces la programul ,,O familie, o casa”.

Schimbările sunt benefice persoanelor cu dizabilități după spusele deputatei independente, Oana Bazgan.

„Schimbarea principală venită din partea deputatei independente Oana Bîzgan face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”. Până în acest moment, persoanele cu dizabilități nu aveau aces la acest program, deoarece indemnizațiile lor nu erau considerate venituri eligibile. Amendamentele depuse prevăd luarea în considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementărilor privind asistența socială. Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la soluții de creditare pentru achiziționarea primei locuințe, în condițiile de care se bucură și ceilalți români”, conform comunicatul Oanei Bîzgan.

Tot deputata susține ca in urma datelor din primele șase luni ale anului in țara noastră sunt 826.197 de persoane cu dizabilități, din numărul acestea mai mult de jumătate sunt tineri și adulti.

„Conform datelor din primele șase luni ale acestui an, România are 826.197 de persoane cu dizabilități, iar peste 50% sunt tineri și adulți (18-64 ani). Este nedrept ca o persoană cu dizabilități să nu poată accesa aceleași soluții de creditare precum orice alt cetățean” susține deputata independentă Oana Bîzgan.

Pentru aceste persoane cu nevoi speciale garantează pentru creditele ipotecare obținute de acestea in cadrului programului.

„Mai mult, pentru ca acest proces să vină în sprijinul real al persoanelor din categorii vulnerabile, modificările depuse propun o reducere de două puncte procentuale din rata dobânzii creditului acordat, precum și garantarea în proporție de maximum 100% pentru creditele ipotecare obținute de aceste persoane în cadrul programului. Setul de amendamente a fost depus în Camera Deputaților, primind astăzi raport pozitiv din partea Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci. Programul Prima Casă se află momentan în procedură de urgență și urmează a fi votat în Camera Deputaților în perioada următoare”, se mai arată în comunicat.

Ce presupune acest program?

 In primul rând, beneficiarii nu trebuie sa dobândească individual sau impreuna cu familia o cota de peste jumătate sau venituri dintr-o alta locuința situată in mediul urban, cu excepția moștenirilor.

In al doilea rând, se cunoaște faptul ca avansul minim este de 5% din prețul de achiziție al locuinței. Iar prețul maximum este de 70.000 de euro echivalentul in lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului.