Reintoarcere in timp: “Alimentara”

142

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat in atentia opiniei publice un concept pe care il credeam demult apus-Alimentara. Faimoasele magazine alimentare vesnic goale in perioada regimului comunist revin acum in atentia ministrului, mai precis problema magazinelor de stat, în care s-ar vinde produse exclusiv româneşti.

Casa de Comerţ Agroalimentar « Unirea », înfiinţată în ianuarie de Ministerul Agriculturii, va fi în măsură să scoată din piaţă intermediarii de produse agricole, care falsifică preţurile, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Guvernul a aprobat încă de anul trecut înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar « Unirea » societate naţională aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, care are printre atribuţii şi dezvoltarea unei reţele naţionale de magazine în centrele de mare consum.    

 Petre Daea spune că « Unirea » va prelua produse de la fermieri şi că în lupta cu intermediarii sunt necesare instrumente de forta pentru a rentabiliza magazinele destinate comertului agricol. Ministrul a apreciat că înfiinţarea casei de comerţ nu va atrage reacţii din partea Comisiei Europene.  

Casa de Comerţ Agroalimentar « Unirea » îşi propune să crească consumul de produse fabricate în România şi să creeze o reţea naţională de magazine care să concureze cu hipermarketurile şi supermarketurile străine pe o piaţă estimată la 20 de miliarde de euro anual. Conceptul « Unirea » este o reţea naţională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piaţa internă cu produse agro-alimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă .

Ministrul declara că rolul entităţii este de a valorifica produsele agroalimentare, precum şi de a crea unele strategii de dezvoltare şi susţinere a domeniului agroalimentar. În prezent, se organizează activitatea propriu-zisă a instituţiei, atât din punct de vedere economic, tehnic, cât şi de personal.   Guvernul îşi propune realizarea unor investiţii de 100 de milioane de euro prin intermediul Unirea