Romania nu e afectata de Brexit

236

Romania nu este momentan expusa vreunui pericol economic ca urmare a celebrului Brexit asteptat la finele lunii octombrie, apreciaza analistii economici.

« Impactul asupra României este foarte mic, este de o treime de punct procentual. Consider că dacă prognoza de creştere economică pentru România este de 4% pentru anul viitor, atunci creşterea va fi de 3,7%. Impactul va fi unul mic pentru că România nu este foarte expusă, precum este Irlanda faţă de Marea Britanie din punct de vedere al importurilor şi exporturilor. » a spus Alan Ahearne, la o conferinţă organizată la Banca Naţională a României.

Reprezentantul Băncii Centrale a Irlandei a afirmat că economia irlandeză şi cea britanică sunt profund integrate în mai multe dimensiuni. Astfel, Marea Britanie reprezintă, pentru Irlanda, cel mai mare partener comercial, aproximativ 25% din exporturile de mărfuri din Irlanda provin din ţara vecină. Totodată, Regatul Unit este destinaţia pentru 13% din exporturile Irlandei, care va fi şi ţara cea mai afectată din punct de vedere economic de Brexit. Economia Irlandei va suferi, potrivit lui Alan Ahearne, de la 2 până la 6 puncte procentuale. Acesta a precizat că, de la referendumul pentru Brexit, lira sterlină s-a depreciat cu 20% faţă de euro.

Seful Institului Whitaker a avertizat că sectorul agroalimentar este cel mai expus, atât în ceea ce priveşte bunurile importate şi exportate, dar şi al imputurilor folosite în agricultura, Iralnda depinzând mai mult de Marea Britanie decât de alte state europene.

Ahearne a mai vorbit despre sectorul turismului irlandez care a înregistrat deprecieri de la referendumul pentru Brexit din 2016, iar scăderea investiţiilor din Marea Britanie a afectat şi exporturile irlandeze de maşini şi echipamente. Parlamentul European a insistat asupra faptului că circumstanţele unice ale Irlandei, inclusiv chestiunea păcii în Irlanda de Nord, trebuie abordate în negocierile Brexit..

Imediat după declanşarea articolului 50 în martie 2017, Parlamentul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele Brexit asupra Irlandei: Nord şi Sud. Deputaţii europeni au subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii acordului de pace de la Belfast, care a încheiat trei decenii de conflict în Irlanda de Nord şi a fost aprobat de alegătorii din întreaga insulă în 1998.

Într-o rezoluţie votată în Parlamentul la 3 octombrie, se estimează că deputaţii europeni vor încerca să evite întărirea frontierei irlandeze. După două decenii de pace relativă în Irlanda, centrele de supraveghere şi punctele de control ale armatei din trecut au fost dezmembrate şi zeci de mii de oameni se deplasează în fiecare zi peste graniţa deschisă. Nici Irlanda şi nici Marea Britanie nu fac parte din spaţiul Schengen.