Efectele negative ale gumei de mestecat

866

Guma de mestecat reprezinta un produs popular pentru toata lumea, de orice varsta. Sub o forma sau alta, s-a folosit inca din antichitate, cand grecii mestecau rasina de copac pentru a-si curata dintii si a-si improspata respiratia.

Chiar daca utilizarea gumei de mestecat poate avea, fara indoiala, multe efecte pozitive, aceasta reprezinta si un factor de risc pentru multiple afectiuni. Iata care sunt efectele negative prduse de  gumei de mestecat.

Indulcitorii artificiali reprezinta unul dintre cele mai intalnite efecte negative, deoarece acesta poate provoca alergii. Cert este ca, toate marcile populare folosesc pe post de zahar, asa-zisii indulcitori artificiali, cu scopul de a face produsele mai atragatoare, mai dulci sau pentru a crea un gust special.

Dar unii dintre acesti indulcitori artificiali pot provoca reactii alergice, in special aspartamul. Pe langa acesta, mai exista si alte alergii care pot provocare iritatii sau chiar dureri de cap.

Fortarea falcilor este si ea un efect negativ produs de guma de mestecat, chiar daca multi producatori sustin ca, produsele lor pot fi folosite tot timpul si cu orice ocazie, Studii detaliate arata ca utilizarea obisnuita a gumelor de mestecat poate provoca un stres puternic la nivelul falcilor.

Acest efort continuu poate duce la un sindrom al articulatiei, care se manifesta prin dureri faciale puternice si disconfort in partea din spate a gatului.

Probleme de stomac isi fac si ele aparitie, deoarece obiceiul de a mesteca continuu guma poate duce la un efort crescut la nivelul stomacului si al intestinelor dumneavoastra. Problemele de stomac care pot aparea in aceste situatii sunt iritatie, dureri si gastrita. In unele cazuri, exista posibilitatea dezvoltarii ulcerului gastric.

Respingerea sociala, un fenomen care se intampla des in multe culturi moderne face parte din lista efectelor negative, pentru ca oamenii mesteca guma in diverse medii sociale precum zonele publice, scoala sau locul de munca.

Acesta este considerat in general un obicei neplacut si iritant pentru ceilalti. Ba chiar total nepotrivit. Asadar, luati in considerare si acest aspect atunci cand mestecati guma in prezenta altor oameni.

Intoxicatia cu mercur reprezinta si ea un efect negativ, cu toate ca gumele de mestecat nu contin mercur, insa unele dintre plombe cu siguranta. Mestecatul frecvent poate provoca eliberarea mercurului din plombe si ingerarea acestuia. Desigur, cantitatile sunt mici, dar nu vreti sa aveti mercur in organism.

Mai ales ca acesta ataca sistemul circulator, tractul urinar, dar si creierul. De asemenea, mestecatul frecvent poate provoca probleme la nivelul muschilor maseteri care sunt mplasati la capetele maxilarului inferior, ce ajuta la masticatie, iar rezultatul poate fi scrasnitul dintilor in somn, in timpul noptii.