Spitalele de psihiatrie – supraaglomerate

145

Un control  recent al inspectorilor de sănătate publică arată că toate spitalele de psihiatrie de maximă siguranţă sunt supraglomerate, în Iaşi fiind cea mai mare problemă, în timp ce în secţiile de acuţi gradul de ocupare este de maxim 60%, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii.  

Inspectorii sanitari din cadrul direcţiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unităţile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Controlul a vizat calitatea actului medical şi a condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de psihiatrie.

In unele secţiile şi compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor, nu se respectă numărul de paturi în secţie conform structurii, starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor şi a uşilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul şi pereţii prezintă infiltraţii. De asemenea, clădirile prezintă pereţi degradaţi, cu infiltraţii şi igrasie; în salile de mese, precum şi în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte şi nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.

În spitalele de maximă siguranţă s-a constatat că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare aglomerare se găseşte a Spitalul de maximă siguranţă Grajduri, jud Iaşi, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%.

La Spitalul de maximă siguranţă Stei, gradul de ocupare a fost, în medie de 115%, pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici, la Spitalul de maximă siguranţă Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secţia de bolnavi cronici. Exista 14 judeţe din Romania în care nu există niciun spital de psihiatrie ci secţii cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de judeţe fără spitale: Tulcea, Constanţa, Dâmboviţa, Bacău, Sibiu, Mureş, Gorj, Caraş-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistriţa-Nasaud.