Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru

486

Sfantul Dumitru sau Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este una dintre cele mai mari sarbatori din timpul anului si tototdata este un prilej de bucurie pentru o sumedenie de persoane care poarta numele acestui Sfant sau derivate, deoarece acestea isi pot serba ziua de nume. In credinta populara, se spune ca anul este impartit in vara si iarna ceea ce inseamna ca Sfantul Gheorghe alunga iarna si infrunzeste intreaga natura, iar Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele.

La fel ca si in cazul celorlalte sarbatori din calendarul ortodox, si Sfantul Dumitru aduce numeroase traditii si obiceiuri pe care oamenii ar trebui sa le puna in practica daca isi doresc ca restul anului sa fie unul roditor. Astfel, unul dintre cele mai vechi obiceiuri spune ca in Ajunul sarbatorii se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii, iar dupa este stins, oamenii din mediul rural arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Mai mult de atat, Sfantul Dumitru este si considerat si patronul pastorilor, deoarece in ziua de 26 octombrie ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie de culoare neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie de culoarea alba, iarna va fi aspra. Un alt mod de a afla inca din aceasta cum va fi iarna, este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea, iar daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Ziua Sfantului Dumutri era si o zi a soroacelor, se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicala ca ,,la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii”. Tot de Sfantul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos. In anumite zone, taranii il cinstesc pe Sfantul Dumitru, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie. Alte traditii si obiceiuri interesante mai spun ca, daca de Sfantul Dumitru este vremea aspra, iarna va fi buna, iar daca va fi vremea buna, toamna va fi lunga si frumoasa. De asemenea, nu este indicat sa foloseste pieptene, deoarece apare primejdia aparitiei lupilor.