Trotinetele electrice – Afacere sau Paguba?

71

Firmele care inchiriaza trotinete electrice si-au gasit vehiculele fără roți, ghidon și GPS. Bilanțul negativ  al unei firme care închiriază astfel de vehicule arată așa: 50 de trotinete din 500 au fost vandalizate. Cu o situație asemanatoare se confruntă și firmele care închiriază mașini sau biciclete. Atunci când închiriaza un bun, românii au senzația că devin proprietari și nu mai țin cont de nimic. Lipsa de educatie civica, iresponsabilitatea, neglijenta conduc lesne la distrugeri si vandalism.

Sute de utlizatori din București distrug trotinetele electrice pe care le închiriază, le forteaza mecanismele, softul, fura componente sau piese, le dezasambleaza. Defecțiunile îi pun pe proprietari la cheltuială

Un manager al unie companii care inchiriaza trotinete declara suparat : «  O trotinetă e 400 de euro, îi pui și GPS, îi modifici softul, toate astea sunt la 650 de euro. Deci imaginează-ți o pierdere de 50 de trotinete de când ai început din 10 mai până acum. » Când rămân în pană de metode prin care să distruga trotinete, oamenii găsesc alte idei. Unii preferă să le arunce în Lacul Herăstrău, alții în Dâmbovița

Nu facem distincția între dreptul de utilizare și dreptul de proprietate. Și atunci nervii, supărarea, ne fac să ne răzbunăm pe obiectul care nu ne aparține. Probleme au și cei care pun la dispoziție biciclete de închiriat. Unii utilizatori le-au cățărat în copaci sau le-au abandonat în parc. Doar în 9 luni, 300 din cele 2.000 de biciclete ale unei firme de inchiriere au fost vandalizate.

Altii insa profita de aceasta oportunitate si recupereaza trotinete electrice, le incarca si castiga bani. . Adună de pe străzi mii de trotinete pe care le duc la încărcat, iar dimineaţa le parchează în zonele centrale. Pentru fiecare trotinetă încărcată acasă şi dusă înapoi pe trotuar primeşte 10 lei. Trotinetele lăsate la întâmplare sunt găsite prin GPS, printr-o aplicaţie, iar încărcarea lor durează între trei şi cinci ore.