Ce alegem intre Desktop si Workstation

247

Desktopul se refera la un calculator cu o flexibilitate foarte mare, acesta avand un numar mare de intrebuintari si fiind folosit pentru diverse scopuri. Workstation-ul este considerat a fi insa un super computer, el avand o capacitate mare de calcul. Acesta este cel mai des folosit in domeniile care necesita asadar o putere mare de calcul precum activitatile de design, dar si proiectare, preluare de date, modelare si simulare.

Unul dintre cei mai importanti producatori de astfel de calculatoare este Dell.

In ceea ce priveste activitatile de zi cu zi de birou, atunci un desktop poate fi o solutie foarte buna pentru voi. Acesta isi face treaba bine si veti vedea ca il veti putea folosi cu diverse aplicatii browser care pot rula pe orice calculator. Se poate naviga internetul si se pot accesa e-mailurile.

In ceea ce priveste redarea muzicii si a filmelor, acestea sunt alte doua lucruri ce pot fi facute pe un desktop. Daca veti dori sa va folositi de aplicatii de tip CAD, atunci trebuie sa stiti ca desktopurile trebuie sa fie in acest caz mai performante. Exista unele echipamente care pot facilita utilizarea acestor programe.

Spre deosebire de desktop-uri, statiile de lucru se adreseaza in special profesionistilor, acestea avand componente superioare. Datorita componentelor pe care le ofera o statie de lucru, se va creste performanta proiectarii, dar si performanta in ceea ce priveste prelucrarea fisierelor video. Desi este caracterizata in special prin componente mai bune, o statie de lucru poate sa se adapteze mai greu la diferite domenii de aplicare.

Flexibilitatea redusa este astfel un avantaj al acestor statiii de lucru. In ceea ce priveste situatiile comune, o statie de lucru poate fi mai greu de utilizat. Statia de lucru mai este recunoscuta si pentru zgomotul crescut pe care il poate provoca, dar si datorita software-ului specializat pe domeniul de aplicare. Mai exista si posibilitatea unor incompatibilitati cu diferite domenii.

Bineineteles, aspectul financiar nu trebuie omis pentru ca si acesta este unul foarte important. In cazul statiilor de lucru, pretul este unul semnificativ mai mare decat in cazul desktopurilor. In cazul in care vei avea de gand sa faci un upgrade unui workstation dell, atunci trebuie sa stii ca acesta va avea componente ceva mai scumpe, dar si mult mai puternice si utile proceselor tale de zi cu zi, salvandu-ti multe ore de procesare intr-o singura zi sau saptamana.

In cazul in care ai nevoie de o putere de calcul semnificativ mai mare atunci este important sa ai in vedere o statie de lucru. O statie de lucru sau un desktop obisnuit trebuie alese, doar dupa ce stiti la ce veti folosi computerul.