Taifunul Hagibis – o amenintare iminenta

72

Japonia se pregătește pentru aparitia taifunului Hagibis, cel mai mare taifun din ultimii 60 de ani care va afecta micul arhipelag japonez.

Un puternic taifun s-a apropiat vineri de Japonia, amenințând cu cele mai abundente ploi și cel mai puternic vânt din ultimii 60 de ani. Pe coasta, oamenii si-au luat deja masuri de precautie, închizând magazine, fabrici și sistemele de transport subteran.

Se pare ca taifunul va perturba inlcusiv desfășurarea Grand Prix-ul Formulei 1 și Cupa Mondială de rugby, relatează Reuters. Organizatorii Grand Prix-ului Formulei 1 au anulat toate sesiunile de calificare programate pentru sâmbătă, adăugând că runda de calificare va fi susținută duminică, înainte să aibă loc cursa finală. Deja au fost anulate două meciuri de sâmbătă din cadrul Cupei Mondiale de rugby.

Taifunul Hagibis, care înseamnă ”viteză” în limba tagalog a populației filipineze, este așteptat să loveasca sâmbătă principala insulă Honshu, la o lună după ce una dintre cele mai mari furtuni care au lovit Japonia în ultimii ani distrugând aproximativ 30.000 de case și au produs pene de curent.

Hagibis ar putea fi cea mai puternică furtună care va lovi Tokyo din 1958 și oamenii ar trebui să se pregătească de valuri uriașe și ploi abundente, a anunțat Agenția meteorologică a Japoniei.

Premierul Shinzo Abe a ordonat miniștrilor săi să facă tot ce le stă în putință să asigure siguranța oamenilor. Oficiali ai prefecturii Chiba, la est de Tokyo, care a fost lovită și de taifunul Faxai acum o lună, le-a spus oamenilor să își pregătească provizii de mâncare și apă pentru până la trei zile. Unele supermarketuri au rămas deja fără apă îmbuteliată și baterii.