Vremea – Incendii in Liban

94

Liban este o ţară din Orientul Mijlociu pe care razboiul si conflictele au scos-o de pe harta turismului international, deşi e deosebit de frumoasă. Are plaje luxoase, munţi spectaculoşi şi accesibili, mâncare delicioasă, cluburi sofisticate, vestigii arheologice incredibil de bine păstrate, oameni prietenoşi şi îndrăgostiţi de viaţă.

Libanul are climă mediteraneeană, dar fiind o ţară muntoasă, climatul se modifică în funcţie de altitudine. Jos, pe coastă, verile sunt foarte călduroase şi umede, iar iernile destul de blânde. Pe vărfurile munţilor e zăpadă chiar şi în luna iulie, iar iernile sunt aspre.In aceste zile de toamna, Libanul se confrunta cu incendii deosebit de periculoase.

Pompierii se luptau marţi cu incendiile izbucnite în zonele muntoase aflate la sud-estul de capitala Libanului, Beirut, în urma unei creşteri bruşte de temperatură, agentiile de presa locale.

Incendiile au izbucnit luni în Mechref şi s-au răspândit în mai multe oraşe din Munţii Liban. Potrivit Agenţiei Naţionale de Presă din Liban, mii de metri pătraţi de pădure au fost distruşi în cele 103 de incendii izbucnite în Liban de luni. Printre oraşele cele mai afectate de incendii figurează Mechref, Kfar Matta, Daqoun, Zagharta şi Dibbiyeh.

Avioane cisternă au fost trimise din Cipru pentru a ajuta la stingerea incendiilor cauzate de un val de căldură, însoţit de un vânt puternic, care a sporit flăcările.

În unele zone, locuitorii au fost evacuaţi când flăcările au ajuns la casele şi la maşinile acestora, mulţi fiind nevoiţi să îşi părăsească locuinţele pentru a se îndrepta spre regiuni mai sigure. Cetatenii evacuati au fost trataţi de Crucea Roşie libaneză după ce au prezentat simptome de sufocare. Potrivit unui voluntar din cadrul Apărării civile, incendiile au scăpat de sub control în timpul nopţii de luni spre marţi.